De kids pagina – Tandartspraktijk Avelli – Bergen

De kids pagina

Je gebit

Je gebit is een geweldig iets. Een melkgebit heeft 20 tanden en kiezen en een volwassen gebit 32. Je lacht ermee, je praat ermee en, niet onbelangrijk, je eet ermee. Daarom is het heel belangrijk dat je gebit gezond blijft en laat dat nou juist iets zijn waar je in de meeste gevallen heel goed zelf voor kunt zorgen. Dagelijks minstens twee keer goed poetsen dus.

Maar dat wist je al. Wat je misschien nog niet wist is dat flossen ook erg zinvol is. Flossen is met een dun draadje de ruimtes tussen je tanden reinigen. Ook kun je met flossen onder je tandvleesrand schoonmaken. Door dit regelmatig te doen, eventueel met behulp van een tandfloshoudertje, help je gaatjes en ontstekingen te voorkomen en zal je minder naar de tandarts toe hoeven. Lekker toch?

Tanden en kiezen in de natuur

Wist je dat olifanten de grootste kiezen ter wereld hebben? Hun slagtanden gebruiken ze als wapen om mee te vechten en als werktuig om te graven en dingen opzij te duwen, maar hun enorme kiezen gebruiken ze om de planten die ze eten te vermalen. Ze slijten dan ook, en wanneer dat gebeurt neemt een volgende set kiezen het over, totdat de laatste set is gebruikt. Omdat een olifant dan niet meer goed kan eten, en omdat olifanten tegenwoordig geen natuurlijke vijanden van betekenis meer hebben, is verhongering door kiesslijtage onder olifanten doodsoorzaak nummer 1. Gelukkig hebben ze wel genoeg sets kiezen om een normaal olifantenleven van zo’n zeventig jaar mee te gaan!

Slakken hebben trouwens de kleinste tanden. Het zijn er wel heel erg veel: zo’n 25.000. Ze zitten allemaal op de tong van de slak en worden daarom niet altijd als echte tanden gezien. Als je slakken niet meetelt, heeft de langsnuitdolfijn, met tussen 172 en 252 tanden, de meeste.

Maar er zijn meer leuke weetjes over tanden. Zo houden de tanden van bevers nooit op met groeien. Door ze te gebruiken om bomen te vellen en in kleine stukken te knagen houden ze hun tanden toch op de ideale lengte. Krokodillen verliezen regelmatig tanden, maar dan komen er altijd weer nieuwe voor in de plaats. Sommigen hebben in hun hele leven wel 3.000 tanden! Misschien wel het grappigst is dat krokodillen nooit hoeven te poetsen. Ze zetten gewoon hun mond open en laten een klein vogeltje, de krokodilwachter (hoe kon het ook anders?), hun gebit schoonmaken. Stoer vogeltje, hoor. Ik zou het niet durven!

Er zijn ook dieren zonder tanden. De opmerkelijkste is misschien wel de blauwe vinvis, het allergrootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd, zelfs groter dan de grootste dinosaurussen (zijn tong is even groot als een olifant!). Het zijn net als wij zoogdieren, maar ze eten alleen hele kleine diertjes zoals kril en plankton, die ze uit het water filteren met speciale ‘zeven’. Tanden zijn dus niet nodig.